Yenigüler Köyü'nde İnşaat Yapabilmek İçin Gerekli Koşullar Nelerdir ?
Yenigüler Köyü içinde ve köy dışında inşaat yapabilmeniz için, Ruhsat ve Yapı İzin Belgesi almanız gereklidir. Bu sebeple inşaata başlamadan önce Sinop İl Özel İdaresinden “İmar Durumu” almanız gereklidir. İmar durumu için gerekli evraklar;
-İmar Durum Dilekçesi
-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
-Harita Plan Örneği
-Güncel Tapu Kayıt Sureti
Yukarıda yazılan evrakları tamamladıktan sonra, Sinop İl Özel İdaresine İmar Durumu için başvurmanız gereklidir. Harita Plan Örneğini ilgili Kadastro Müdürlüğünden, Tapu Kayıt Suretini ise ilgili Tapu Müdürlüğünden almanız gerekmektedir. Sinop İl Özel İdaresinden dilekçenize istinaden İmar Durumu Belgesi düzenlenecek olup, tarafınıza ulaşan imar durumu belgesi ile proje çizdirmeniz gereklidir. Yeni yapacağınız inşaatlar için Sinop İl Özel İdaresinde Hazır Tip Projeler bulunmaktadır. Eğer arsanızın durumu uygun ise bu hazır tip projeleri alarak, inşaata başlayabilirsiniz. Eğer bu tip projelere uymak istemez ya da daha değişik proje yapmak isterseniz Serbest Çalışan Mimar-Mühendis ile irtibata geçerek istediğiniz şekilde proje çizdirebilirsiniz.
Yenigüler Köyün ‘de izin alınmaksızın yapılan yapıların muhtarlıkça, Sinop İl Özel İdaresi’ne bildirilmeleri zorunlu olup buna uymayan muhtarlıklar ve izinsiz inşaat sahipleri hakkında cezai işlem uygulanacaktır.
Proje çizdirilme aşamasında iki türlü durum söz konusudur.
“Muhtarlık İznine Tabi” ya da “Ruhsata Tabi Olma” durumu.
Her iki durum için farklı uygulamalar söz konusudur.
Muhtarlık İznine Tabi olma durumu:
İnşaat yaptırmak için başvurmuş olduğunuz Tapu eğer Sinop İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan Yerleşik Alan Haritaları içeresinde yer alıyorsa, yapacağınız inşaat Muhtarlık İznine Tabidir. Her iki durumda 3194 sayılı İmar Yasası’na bağlı olarak çıkartılan “Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği” hükümleri geçerlidir.
Muhtarlık iznine tabi olduğunda istenen belgeler aşağıdaki gibidir.
-Mimari Projesi (En az 2 Takım – Proje Müellifi Taahhütlü)
-Statik Projesi (En az 2 Takım – Proje Müellifi Taahhütlü)
-Elektrik Projesi (En az 2 Takım – Proje Müellifi Taahhütlü)
-Eğer parsel karayolu kenarında ise “Karayolu Görüşü”
-Arsa hisseli ise, inşaatı yapacak olan diğer maliklerin Noter Onaylı Muvafakatnameleri
-Başvuru Dilekçesi
Köy imar yasasına göre aşağıdaki durumlar söz konusudur.
İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz. Ancak, bir yapıda birden fazla bağımsız bölüm yapılabilir.
Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde yapılacak tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının toplam inşaat alanı %50 ı geçemez. (Emsal:0,50)
Köy ve mezraların yerleşik alanlarında 2 kat (6.50) m. den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.
Bina cephe ve istikametlerinin, köy ve mezraların mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tespitine Köy İhtiyar Heyeti yetkilidir.
İmar Durumu ile birlikte hazırlamış olduğunuz Mimari, Statik, Elektrik projeleri ve başvur dilekçesi ile birlikte Sinop İl Özel İdaresine başvuruyoruz. Eğer dosyamızda eksik yoksa projeler Sinop İl Özel İdaredeki yetkililer tarafından onaylandıktan sonra, vermiş olduğunuz adrese veya Yenigüler Köyü Muhtarlığına taahhütlü olarak yollanır. Yollananlar arasında 1’er adet onaylı projeler ve Yapı İzin Yazısı bulunmaktadır. Son olarak Yenigüler Köyü Muhtarı Özel İdareden Gelen yazıya istinaden Yapı İzin Belgesi düzenler ve karar defterine işler ve düzenlenen “Yapı İzin Belgesini “ projeler ile birlikte inşaat sahibine verir. Yapı sahibi bu belgeyi saklamak ile yükümlü olup, elektrik aboneliği için ilgili Elektrik Kurumuna ibraz etmek durumundadır.
Tabi işlem henüz bitmedi, yapı sahibi inşaatı projelerine uygun yapmakla mükelleftir. Eğer projelere uygun yapılmazsa ne olur, projelere uygun olmadığında aynı işlemleri tekrar yapmak durumda kalabilirsiniz. İnşaat bitti, projelere uygun yaptınız. Kapı numarası almanız gerekecek. Yine kapı numarası içinde Sinop İl Özel İdaresine kapı numarası almak için dilekçe ile başvurmanız gereklidir. Dilekçenize istinaden Sinop Özel İdare görevlileri gelerek yaptığınız evi projelere uygunluğuna kontrol eder ve sonrasında tarafınıza Kapı Numarası verilir.
Yenigüler Köyünde Ev Yapmak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ?
Köyde en fazla kaç katlı yapı yapabilirim?
Yönetmeliğe göre saçak yüksekliği 6,50mt olacak şekilde 2kat’tan fazla yapılamaz. Eğer parselde eğim söz konusu ise birden fazla olmayacak şekilde bodrum katta yapılabilir.
Aynı parsel üzerinde 2 adet ev yapabilir miyim ?
Yönetmeliğe göre aynı parsel üzerinde konut amaçlı birden fazla yapı yapılmasına izin verilmiyor. Fakat aynı binada 1’den fazla bağımsız bölüm oluşturulabilir.
Tapu üzerindeki diğer hissedarlardan izin almam gerekli mi ?
Güncel tapu kaydı üzerinde yazan tüm hissedarların, inşaatı yapacak olan hissedara muvafakat (rıza) etmesi gereklidir. Maliklerden birisinin bile rızası olmaz ise Sinop İl Özel İdaresi projelere onay vermemektedir. Tüm malikler Noterden Muvafakatname doldurmak zorundadır.
Sinop İl Özel İdaresinden habersiz kaçak yapı yaparsam ne olur ?
Eğer Sinop İl Özel idaresine başvurmadan kaçak yapı yapılırsa, inşaata elektrik aboneliğine başvurulamaz. Ayrıca şikâyet edilmesi veya tespit edilmesi halinde cezai müyeddiye maruz kalabilirsiniz.
Yenigüler Köyü'nde yapılan inşaatlara kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurulabilir mi ?
Evet, İnşaat projelerine uygun şekilde yapıldıktan sonra Yenigüler Muhtarlığı tarafından Yapı İzin Belgesi alınmış ise ilgili Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti hükümleri yerine getirildikten sonra taşınmaz üzerinde Kat İrtifakı ya da Kat Mülkiyeti kurulabilir.
Yenigüler Köyü'nde yaptığım inşaatıma kapı numarası nasıl alırım ?
Projelerine uygun şekilde inşaatı tamamladıktan sonra, Sinop İl Özel İdaresine dilekçe ile başvurulur. Dilekçede inşaatı tamamladığınız ve kapı numara alma isteğimiz iletilir. Sinop İl Özel idaresindeki görevli elemanlar inşaata gelerek projeye uygunluğu kontrol edildikten sonra kapı numarası verilir.
200m2 yüzölçümlü arsaya ne kadar inşaat yapılabilir ?
Arsamızın yüzölçümü 200m2 ise, Emsal:0,50 olduğunu bildiğimizden 200x0,50=100m2 toplam inşaat alanlı yapı yapılabilir. İster tek kat 100m2, ister 50m2’den 2kat inşaat yapabilirsiniz.
Sinop İl Özel İdaresine ve Yenigüler Köyü Muhtarınca Düzenlenecek Dilekçe Örnekleri
► Kapı Numarası Talep Etme Dilekçesi Örneği
► Muhtarca Düzenlenecek "Yapı İzin Belgesi" Örneği